Силният вятър затвори пристанищата във Варна и Бургас

Обилни снеговалежи и поледици в страната. Снегът създаде най-много затруднения в Русе, Силистра и Родопите.  

 

Заради лошото време в Румъния „Дунав мост” беше затворен за камиони. Силният вятър затвори пристанищата във Варна и Бургас.

 

30 сантиметра достигна снежната покривка по високите части на Родопите. През деня голяма част от шофьорите не спазваха знака за вериги през проходите и закъсваха по пътя. Според тях, обаче, за проблемите им били виновни снегопочистващите фирми. 

 

Второ денонощие и Силистренска област остана в капана на зимата. Заради продължителния снеговалеж и силния вятър на много места се образуваха навявания. По всички направления в региона през деня работиха почистващи машини. 

 

Видимостта в региона е силно намалена. В следобедните часове, заради аварирал далекопровод,  десетки населени места в общините Силистра, Ситово и Тутракан останаха без електричество.   
Поледица и снегонавявания усложниха пътната обстановка и в Русе. 

 

По „Дунав мост” се пропускат само леки автомобили, заради лошото време в Румъния.

 

В Северозападна България снежната покривка вече е над десет сантиметра. През деня в Монтана станаха няколко катастрофи. Десетки камиони бяха закъсали следобед по пътя Монтана - Видин. На прохода „Петрохан” тежкотоварните автомобили трябва да се движат без ремаркета и полуремаркета.

 

Пристанищата във Варна и в Бургас бяха затворени за няколко часа от сутринта заради силния вятър. Поривите на вятъра по южното Черноморие достигнаха 20 метра в секунда.  

 

От КАТ съветват шофьорите да не тръгват на път, ако колите им не са оборудвани за движение при зимни условия. За утре отново е обявен жълт код за опасно силни снеговалежи и виелици в Централна и Източна България.