По думите му той разбрал за скандалното тефтерче от бившия финансов министър Дянков

„Когато това тефтерче се появи, за мен беше доста изненадващо. Намесих се за това, че едва ли не е бил под чадър през тези четири години, което абсолютно не е вярно”. Това заяви в студиото на „Всяка неделя” бившият шеф на митниците Ваньо Танов относно скандалното тефтерче на цар Киро.


Танов заяви, че е научил за него по време на оперативка с бившия финансов министър Симеон Дянков. „Нещата в това тефтерче отразяват нещата до изборите през 2009 година. След 2009 г. цар Киро е бил от първите, на които е извършена проверка и е затворено незаконното му производство на алкохол”, разказа той.


Запитан защо едва сега се появява това тефтерче, Танов заяви: „За отклоняване на общественото мнение от важни теми. Не мога да твърдя дали е знаел Цветанов, или не. Не зная и на какво ниво е обсъждано, но щом министър Дянков е знаел, предлолагам, че е било обсъждано на по-високо ниво – дали в Министерския съвет, дали в друг формат, не мога да кажа. Аз информацията я получих от Дянков”.


Той разказа и начина, по който Алексей Петров е станал служител на ДАНС.


Ваньо Танов коментира и кои са възловите места за извършване на контрабанда.

 

„Структурата на митниците през 2009 година е направена като структура на държава-членка на ЕС. България през 2007 година влиза в Европейския съюз, а с влизането в ЕС трябва да бъдат закрити митниците по границите. Има свободно движение на стоки и товари, но няма митница по вътрешните граници. Предстои сериозно съкращение и преструктуриране, защото тези мерки трябва да се извършват вътре в страната. До 2009 година това не се е извършило, защото е непопулярно. Ние направихме реформата и сега се връща почти всичко назад. Ние създадохме рентгенови системи, които да извършват проверка. На всяка една проверка изображението върви с документите и остава следа. Направихме отдел за анализ на риска и група, която да извършва проверка. Тези три групи са независими една от друга, защото може хем да гледаш на рентгена, хем да посочваш кой да мине и хем после и ти да му направиш проверка. Сега това е отменено”, добави Танов.


Няколко са възловите места, където контрабанда може да бъде осъществявана. Преди влизането в ЕС най-златното място беше Кулата. През 2011 г., въпреки че е вътрешна граница сме задържали най-голямо количество цигари. Там беше един от каналите за контрабанда. Другите са Калотина, Капитан Андреево – това са възловите пунктове”, обясни Ваньо Танов и заключи: „Когато има политика, не може да има постъпления”.


Целия разговор гледайте във видеото.