Стотици негативни коментари към него и сирийците залели електронната му поща

Канадският милионер Янк Бари, който беше решен да помага на бежанците у нас, промени намеренията си. Причината – желанието му да помогне отприщило вълна на омраза от страна на българите. Стотици негативни коментари към него и бежанците залели електронната му поща. Освен това имало опити да бъде измамен.  

 

Преди няколко месеца Янк Бари и легендарният боксьор Ивендър Холифийлд посетиха някои от бежанските лагери у нас. Канадският милионер пожела да помогне – като настани част от бежанците в хотели, а на други купи къщи в изоставени села:

 

„България се опитва да помогне, но е бедна страна. Тук сме, защото аз имам сантимент към България. През Втората световна война тук са спасени много евреи, а аз съм евреин, каза преди време Янк Бари. На благодарността към страната ни обаче, стотици българи му отвръщат с обиди за произхода му. И не само: „За първи път в историята на фондацията получихме писма на омраза към това, което правим. Никога не се беше случвало преди.

 

Част от нападките са лични, повечето обаче са насочени към бежанците. Под снимка на новородено в България сирийче, във Фейсбук профила му, нашенци коментират:

 

„Наричате го български гражданин?! Но той не е. Разкарайте ги оттук!”

 

„Вече си имаме достатъчно проблеми с циганите няма да храним още цигани! Да си вървят в ислямските държави!”

 

Изненадите за милиардера не свършват дотук. Янк Бари е решен да купи къщи в обезлюдели райони на страната. Целта му е от една страна да настани бежанците, а от друга така да съживи опустелите региони, като открие нови работни места. Насочва се към монтанския регион, но и там идеята му не се приема еднозначно.

 

Друг коментар във Фейсбук гласи: „Моля Ви, не се занимавайте с българите. Провинцията си е наша, не е за продан”.

 

„Казаха ми, че къщите са изоставени и ще струват 2-3 хил. лева. Изведнъж обаче дойде ‘цената за Янк Бари’, която беше 10 000 долара за къща”.

 

Милиардерът обаче е твърдо решен да не се отказва от България: „Колкото повече продължават да изливат омразата си, толкова по-често ще удвоявам бюджета за бежанците, защото парите ми са безкрайни. И аз ще продължа да ги дарявам”. До 4 месеца Бари възнамерява да помогне на поне 1 000 бежанци.

 

Повече по темата ще научите от видеото.

 

Репортери: Марина Цекова и Биляна Борисова