Наесен студентите бакалаври в държавните университети ще плащат за семестър между 115 и 1450 лв.

Големите университети у нас замразяват таксите за обучение и през новата академична година. По-скъп ще е семестърът за студентите само в 8 висши училища, но увеличението ще е минимално. Това става ясно от проект на документ на Министерския съвет. 
 
Ако документът бъде одобрен, наесен студентите бакалаври в държавните университети ще плащат за семестър между 115 и 1450 лева. Най-ниски остават таксите за специалности като педагогика, администрация и туризъм, а най-много ще плащат бъдещите висшисти в областта на медицината и изкуствата.
 
Без промяна остават таксите в Софийския университет „Свети Климент Охридски” – там най-скъпо ще излезе обучението по медицина – 925 лева на семестър. УНСС също замразява таксите – и през новата академична година бъдещите икономисти ще плащат между 462 и 670 лева за различните направления. В Техническия университет в София обучението ще струва между 150 и 650 лева. 
 
По-високи стават таксите за някои специалности в Националната музикална академия, Икономическия университет във Варна и във Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков". В повечето университети без промяна остават и таксите за кандидат-студентските изпити. В Алма Матер например, за явяване на приемен изпит дванайсетокласниците ще плащат отново по 30 лева, а в УНСС – таксата е 50 лева за първия изпит и 30 лева – за всеки следващ.
 
Повече за това колко ще плащаме за висше образование наесен – гледайте във видеото.