Срещата продължи точно 30 минути

Главата на Римокатолическата църква - папа Франциск прие на аудиенция българския премиер в папския дом в двореца „Санта Марта”.


За първи път български премиер посещава апартамента на папа Франциск. Досега аудиенциите се провеждаха в библиотеката на Ватикана. Заедно с Орешарски, на срещата присъстваха външният министър Вигенин, министърът на културата Петър Стоянович и министърът на младежта и спорта Марияна Георгиева.


Срещата продължи точно 30 минути.


Пламен Орешарски подари на папата старинно библейско платно от 1893-та година, с изрисувани сцени от Библията. От своя страна подаръкът на папа Франциск бе настолен комплект мастилница с писалка - перо.


След срещата с папата, Орешарски се срещна с държавния секретар на Ватикана - Негово Високопреосвещенство кардинал Пиетро Паролини.


Предвидена е и среща с италианския премиер Матео Ренци.


Припомняме, че Орешарски трябваше да се види с Ренци на 22-ри май, но изненадващо визитата беше отменена. Българският посланик в Италия - Марин Райков заяви, че причините за отмяната са вътрешнополитически, като това няма да попречи на близките взаимоотношения между двете страни.