Страната няма да има нов крал още поне две седмици

Испания няма да има нов крал още поне две седмици. Това стана ясно при подготовката на процеса на абдикация на сегашния монарх Хуан Карлос. 

 

Законодателството на страната не предвижда предаване на властта. Днес кабинетът имаше извънредно заседание по темата. Същевременно се проведоха демонстрации срещу монархията и качването на принц Фелипе на престола.

 

Правителството се събра, за да реши как принц Фелипе да се качи на престола. Липсата на закон най-вероятно ще доведе до гласуване в парламента. Управляващата Народна партия упорито се опитва да даде короната на по-популярния сред гражданите Фелипе, за да отговори на засилващите се антимонархически настроения в страната. Премиерът Рахой каза, че няма да има народно допитване за наследника на Хуан Карлос.

 

"Виждаме, че някои искат референдум. Други искат нещо друго. Правилата могат да се променят, но това трябва да стане чрез инструментите на демократична страна като Испания", заяви Рахой.

 

Барселона беше един от градовете, в които имаше антимонархическа демонстрация. Протестиращите искат референдум за обявяването на Испания за република.

 

"Аз съм тук, за да искам сваляне на монархията. Това искат младите хора днес. Ново държавно устройство", каза един от протестиращите.

 

Хуан Карлос е третия европейски монарх, който абдикира в рамките на една година. Наскоро това направиха и владетелите на Белгия и Холандия.