Безопасността вътре в заведенията трябва да е гарантирана от датчици
Започнаха проверки по заведенията, използващи газови уреди и бутилки. Инспектори на Агенцията за метрологичен и технически контрол ще проверят дали уредите отговарят на мерките за безопасност. Инспекциите обаче не обхващат всички заведения.
В бистро в Хасково от няколко години ползват инсталация на метан, която е доста по-безопасна от обикновените бутилки с пропан-бутан.
Инсталацията и бутилките с метан се намират извън самото заведение, каквито са и изискванията на закона. Дори и обикновените бутилки с пропан-бутан, трябва да са извън сградите, когато не се ползват.
Безопасността вътре в заведенията трябва да е гарантирана от датчици и клиентите, дори да не разберат, ако има изтичане на газ. Почти всички заведения за обществено хранене работят с газ. Причината е както икономия на средства, така и бързината.
Резултатите от масовите проверки ще станат ясни до часове. Оказва се обаче, че не е задължително всяко заведение да бъде посетено, защото няма достатъчно инспектори. Избират се основно по-посещаваните.
Репортер: Димитър Иванов