С парите ще бъдат изградени нови мостове, водопровод, подпорни стени и пътища

1 милион и 600 хиляди лева отпусна държавата за възстановяването на щетите от наводненията в Пловдивско. С парите ще бъдат изградени нови мостове, водопровод, подпорни стени и пътища в седемте села на община Родопи, които пороите откъснаха от света за няколко дни. 

 

Бедствието сполетя седемте родопски села в началото на август, но едва сега започнаха възстановителните дейности по отстраняването на щетите. Забавянето се дължи на това, че се чакаха пари от държавата. В трите най-засегнати от стихията села - Дедово, Първенец и Храбрино, пораженията от пороите са най-вече върху инфраструктурата. В село Храбрино петметрова приливна вълна отнесе главния път и прекъсна достъпа до съседните села. И в момента пътят е затворен, а хората са принудени да заобикалят през друг път.

 

В село Храбрино вече се изгражда нов водопровод. Старият бе отнесен от пороите. Най-много пари - 1 милион и 200 хиляди лева държавата дава за нова подпорна стена на реката в селото. Приливната вълна отнесе част от бетонната преграда и подкопа основният път, който се срути и падна в коритото на реката. Възстановяването на трасето ще започне от утре.

 

В съседното село Първенец ромската махала, в която живеят 700 души, все още е откъсната от света. Хората негодуват, че багерите бързо съборили пречупения мост, а изграждането на новия върви с бавни темпове.

 

От два дни откъсната махала е без питейна вода. За да стигнат до училището, децата заобикалят през две съседни села.

 

Новият мост ще струва 330 хиляди лева и ще е с две платна за движение. За хората мостът е важен, защото освен че води към ромската махала, свързва Първенец и със съседното село Брестовица.

 

По план възстановителните дейности трябва да приключат до началото на ноември, но ако времето се влоши, това означава, че ремонтите ще се протакат догодина. 

 

Повече по темата може да гледате във видеото.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си