Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън потвърди смъртта на 47-годишния хуманитарен работник Алан Хенинг

Пореден зловещ видеоклип беше разпространен късно снощи. Джихадистите от „Ислямска държава” екзекутираха още един британски гражданин в Сирия. Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън потвърди смъртта на 47-годишния хуманитарен работник Алан Хенинг и обеща да изправи убийците му пред правосъдието. 
 
 
На видеото, което беше разпространено вчера, се вижда Хенинг, застанал на колене и облечен в оранжево затворническо облекло. Над него стои джихадист с маска и с боен нож в ръка. Хенинг, бивш таксиметров шофьор от Манчестър, Северозападна Англия, е бил отвлечен преди 10 месеца в Сирия.  Преди да бъде екзекутиран, британецът казва: „Аз съм Алън Хенинг. Сега аз ще платя цената на решението на британския парламент да атакува „Ислямска държава”. Главорезът пък съобщава с подчертан лондонски акцент и преправен по електронен път глас: „Кръвта на Дейвид Хейнс беше на твоята съвест, Камерън. Алън Хенинг ще бъде също заклан и неговата кръв ще е на съвестта на британския парламент.”  След екзекуцията палачът се появява с новата си обявена жертва - американеца Питър Кесинг, който е коленичил в същата поза като убития преди малко. Така нареченият Джихади Джон казва: „Обама, ти започна своите бомбардировки в Шам (Сирия), които убиват наши хора, така че наше право е да режем гърлата на твоите хора.” 
 
Ако разпространеното видео е автентично, то Хенинг е четвъртата жертва от Запада, убита от ислямистите. Преди него бяха екзекутирани Джеймс Фоули, Стивън Сотлоф и Дейвид Хейнс. Преди дни съпругата на Хенинг Барбара направи прочувствено обръщение с надеждата да трогне главорезите. Британецът оставя две сирачета.
 
„Съединените щати твърдо осъждат жестокото убийство на британския гражданин Алан Хенинг от групировката „Ислямска държава”, заяви в специална декларация американският президент Барак Обама. Според Белия дом новият видеозапис, който показва обезглавяването на британски заложник от боец на „Ислямската държава”, е още една демонстрация на бруталността на екстремистката групировка.