Над 16 000 безработни се състезават за 600 места

 

Люта е битката за работни места на прага на предстоящия зимен туристически сезон. 
За едно свободно място по курортите се състезават близо 30 души. Това показват данните на Агенцията по заетостта. А местата за сезонна заетост у нас са почти толкова, колкото и в чужбина. 

 

Търсещите работа в бюрата по труда са над 16 000 души, 10 000 от тях са с образование в областта на хотелиерството и ресторантьорството. За момента обаче в бюрата по труда се търсят само 602 сезонни работника. Въпреки че поне към този момент шансовете за работа не изглеждат особено големи, някои от професиите се търсят повече от други. На първо място браншът се нуждае от сервитьорки и бармани, следват готвачите. За момента най-малко са заявките за камериерки, рецепционисти и управители.

 

Подаването на заявки от работодатели в бюрата по труда продължава, а от няколко месеца може да се направи и по електронен път. От агенцията по заетостта се надяват в близките седмици търсенето от фирмите в сектора да се засили. Напомнят също, че възможност за сезонна заетост има не само у нас. Към края на октомври 400 са свободните позиции за сезонна работа в чужбина. 

 

Повече по темата вижте във видеото.