"Франция и Канада действат заедно, за да поемат своите отговорности", допълни държавният глава

Френският президент Франсоа Оланд заяви пред канадския парламент, където преди по-малко от две седмици мъж откри огън, че пред лицето на тероризма не е възможно никакво отказване, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

 

"Пред тероризма няма място за отказване, отстъпка или слабост", заяви френският президент пред канадски депутати и сенатори, събрани на извънредно заседание. "Тероризмът заплашва ценностите, за които бяха изградени нашите държави", допълни Оланд.

 

Поради това "Франция и Канада действат заедно, за да поемат своите отговорности", заяви френският президент, имайки предвид ангажимента на двете страни в международната коалиция, водена от САЩ, срещу групировката "Ислямска държава" в Ирак.

 

"Нашите най-свещени демократични институции не са защитени от кървавата лудост, вдъхновена от терористичните движения", заяви канадският премиер Стивън Харпър, припомняйки "драматичните събития" в парламента в края на октомври.

 

Един военен беше убит с куршум в гърба на 22 октомври пред паметника на загиналите в Отава, а няколко минути по-късно неговият нападател беше ликвидиран в парламента. Два дни по-рано друг военен стана жертва на джихадист в Квебек.

 

Оланд и Харпър потвърдиха волята на двете си страни да продължат "стратегията за изкореняване на чумата на тероризма, най-вече на иракска територия, където са ангажирани съответните ни въздушни сили".