Основният мотив за това е замразяването на доходите през следващата година

 

Спорове имаше по бюджета на НОИ за следващата година. Причината е в заложеното замразяване на почти всички социални плащания за 2015. В последния момент от Социалното министерство направиха някои промени.

 

Именно заради замразените социални плащания Надзорният съвет на НОИ отхвърли бюджета на Държавното обществено осигуряване. Интересното е, че дори представителят на министерство на финансите е гласувал против. А социалният министър Ивайло Калфин направи опит за промени в последния момент. Според него пенсионната възраст трябва да се увеличи с 2 месеца, а не с 4 както е записано в сегашния вариант на бюджета. Той предлага и възможност за ранно пенсиониране. Ако не ни достига една година възраст до пенсия, да можем да се пенсионираме, но с пенсия по-ниска с 0.4%.

 

За майките – всички са единодушни – майчинството през първата година ще се изчислява върху доходите 24 месеца назад, а не 18, както е сега.

 

Спорове има и за минималната работна заплата. В проектобюджета тя е замразена - т. е. остава 340  лева и догодина. Социалният министър обаче продължава да настоява тя да бъде увеличена на 380.

 

Предстои всичко това, както и държавният бюджет, да бъде обсъдено по време на Националния съвет за тристранно сътрудничество по-късно днес.