Според него банката никога не е имала проблем с ликвидността

Корпоративна търговска банка (КТБ) е жертва на една позорна кампания, организирана от политико-икономическия кръг на ДПС. Целта на кампанията беше да доведе банката до изкуствена несъстоятелност, за да се придобият активите й на атрактивни цени, както и да се стопят няколко дълга”, казва Цветан Василев пред немския вестник "Ханделсблат", цитиран от БГНЕС.

 

Според Василев това се случва благодарение на политици и ключови фигури от българската прокуратура, които обслужват частни интереси.

 

Той споделя, че като едноличен собственик на най-големия акционер в банката е предприел правни действия срещу незаконното отнемане на лиценза на КТБ. 

 

Според него банката никога не е имала проблем с ликвидността. Василев подчертава, че въпреки масираната кампания срещу КТБ през последните години, тя е обслужвала компании, чиято годишна EBITDA надхвърля 240 милиона евро.

 

"230 млн евро са останали в КТБ по сметките на фирми, свързани с мене. Няколкостотин хиляди евро са по личните сметки на мен и моето семейство", коментира Василев относно обвиненията в кражба и допълва, че ще направи всичко възможно, за да излезе истината наяве и да докаже своята невинност.

 

"Краят на КТБ е в резултат на комплот", обобщава Василев. Според него БНБ и правителството са позволили да се злоупотреби и с информация относно сметките на клиентите. "Имена и състояния на сметки станаха публични без съгласие на клиентите и въпреки че това е незаконно. В допълнение, на кредитополучателите не им беше разрешено да покриват своите вноски с депозитни средства от сметките им", коментира мажоритарният акционер на банката.

 

Василев казва още, че ще се завърне в България, когато е гарантирана сигурност за него и семейството му и има ясни индикации за справедлив процес.