До това гласуване се стигна, след като доскорошният председател Слави Бинев подаде оставка

Още по темата

Депутатът от Патриотичния фронт (ПФ) Поли Карастоянова беше избрана за председател на парламентарната комисия по култура и медии.

 

Кандидатурата на Карастоянова беше издигната в четвъртък от председателя на парламентарната група на ПФ Валери Симеонов. 

 

До това гласуване се стигна, след като доскорошният председател Слави Бинев подаде оставка заради обществен натиск и протести.

 

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов обясни, че Карастоянова е човек, който има необходимите познания, диалогичност и желание да работи. По думите му след оставката на Бинев и с оглед факта, че тази комисия е била дадена на ПФ, групата е заседавала и е взела единодушно решение за издигането на Карастоянова.

 

При гласуването в зала Карастоянова беше подкрепена от 91 депутати, 19 бяха против, а 12 се въздържаха. Тя бе подкрепена от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ, а БСП и "Атака" бяха "против". Разнородно гласува групата на БДЦ, а от ДПС с "въздържал се" гласува един единствен депутат. 

 

Изборът на Бинев за шеф на парламентарната комисия предизвика недоволство в средите. В знак на протест оставка като главен режисьор на Народния театър подаде Александър Морфов. В отговор Слави Бинев заяви, че няма да освободи поста си, а протестът срещу него е политическа поръчка. 

 

Няколко дни по-късно цялата трупа на Народния театър излезе с писмо, че ще подаде колективна оставка, ако Слави Бинев не се оттегли като председател на комисията по култура и медии в Народното събрание.