Част от тях ще бъдат назначени в общинските дружества

В Бургас общината ще търси работа на бездомници. Част от тях ще бъдат назначени в общинските дружества. На други ще се помага да кандидатстват за позиции в частни фирми. Първите резултати вече са факт.


Всеки от настанените в приюта има различна съдба и социален статус. Сред тях има хора, които са останали без дом не заради пороци, а защото са станали жертва на имотни измами.


По-голямата част от настанените във временния център са със средно образование. Сред тях има и двама вишисти.


Христо Стоилов е на 66 години. Работил през целия си съзнателен живот, заемал ръководни позиции, но на документи стажът му не стига, за да се пенсионира.


„Ние сме изхвърлени от обществото. Възрастните хора сме изхвърлени от обществото. Къде ще намериш работа на 65 на 66 години? Ние не сме животни. Ние трябва да работим нещо. Не да ходя, с извинение, да събирам желязо по улиците и ако трябва да ви кажа откровено, ние не го събираме, ние го крадем, за да отидем днес и да изкараме едно левче”, обяснява бездомният Христо Стоилов.


Повечето са минали през Бюрото по труда, но работа не намерили.


"Търсил съм много пъти работа. Но има работа предимно за жени-миячки, чистачки. Дори съм се кандидатирал за миячка. Обаче там пък има дискриминация. Казват, жена ще бъде, мъж не може да бъде. Викам: „Що си мислите, че не мога да измия такива като жена? "Ами това е положението, жена търсим”, разказва Владимир Михов.


Димитър е на 42 години, загубил чрез измама три заведения и апартаменти. Вече години наред е без дом. Работи каквото му предложат, но е убеден, че заплата от 350 лева е обида за всеки трудещ се, защото парите не стигат за квартира, храна и облекло, а той може да остане в приюта само 3 месеца в годината.


Част от клиентите на приюта вече са поканени на интервюта в общински фирми. Според ръководството обаче това не е трайно решение на проблема.


„Проблемът идва оттам, че има една такава нагласа в обществото, че  тези хора, попадайки в  такива центрове, са нещо по-различни като категория от останалите хора. Като че ли частният сектор не е така предразположен към нашата социална политика, която се опитваме да водим”, обясни Димитрина Колева, директор na Приют за бездомни хора в Бургас.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Цеца Алексова