Утре във френската столица ще се проведе безпрецедентен марш срещу терора

 

Франция бавно, но сигурно се отърсва от терора. След ликвидирането на терористите, убили 17 души в Париж, френската столица все още прилича на военна зона. Стотици полицаи и военни следят за спазването на реда, докато се издирват още съучастници на ислямистите


Терорът е синхронизиран. Братята Куаши са имали връзка с терориста от магазина за еврейска храна. А единият от братята признава в телефонно интервю, че е бил в Йемен с един от лидерите на „Ал Кайда”. 

Още по темата


Предприети са всички необходими мерки за гарантиране на сигурността по време на това събиране. Всички, които искат да се включат в него ще могат да го направят напълно безопасно”, заяви френският вътрешен министър Бернар Казньов.


Близо 500 военнослужещи допълнително ще бъдат разположени в Париж и околностите му в рамките на плана за антитерористична защита. Остава в сила и максималното ниво на терористична заплаха във Франция.


На този етап не е ясно къде се е намирала обявената за издирване Хаят Бумедиен.


Появиха се и още любопитни подробности около живота на нападателя в магазина. През 2009г. той се е срещнал с тогавашния президент Никола Саркози. Срещата била породена от желанието на държавния глава да разговаря с хора, ангажирани в борбата с младежката безработицата. По това време Амеди Кулибали бил на обучение в предприятие за безалкохолни напитки. Тогава бъдещият терорист споделя, че е впечатлен от срещата си със Саркози.  След това  животът му  се преобръща. 


Кварталът, където се намира магазинът за кашерни продукти, се събуди днес в ужас. Освен, че скърбяха за жертвите сред заложниците, за всички тях- католици, евреи, мюсюлмани, е трудно да повярват, че всичко това наистина се е случило.


В малкото градче, където братята Куаши се бяха барикадирали преди полицията да ги убие. Информацията на 27-годишния график, останал скрит в печатницата, е била решаваща за развръзката. Лилиан предава съобщения на полицията, скрит под една мивка, а терористите така и не разбират, че той е там.


 „Официално и учтиво Ви моля, в името на уважението, да ни оставите на мира. Моля Ви. Няма да правим никакви изявления… Ние сме добре, бъдете спокойни. Благодарим на всички служби на полицията, за направеното от тях. Това е всичко, което мога да кажа. Оставете ни да си починем”, заяви бащата на работника от печатницата.


Хората в града помнят звуците от вчера и забраната да излизат от къщи. 

 

Останахме затворени по домовете си, както ни бяха казали. Към 17 часа чухме силна експлозия и всичко приключи”, заяви жена, която живее в района. 

 

За близките на убитите карикатуристи болката няма да отшуми. 

 

Те убиха татко, но не успяха да убият идеите му. Те убиха просто хората. Благодарение обаче на всички тези солидарни хора, на тези изпълнени с обич хора, които се надигат, ще можем да постигнем нещо с всичко това. Ще можем да се борим”, заяви Елза Волински, дъщеря на карикатуриста Жорж Волински.

 

 Десетки хиляди хора демонстрираха днес в много френски градове, отдавайки почит на 17-те жертви на атаките, които потопиха Франция в траур.    

 

Утре в Париж ще се проведе безпрецедентен марш срещу терора, в който се очаква да минат пеша държавни глави от целия свят. 

 

Репортер: Миролюба Бенатова