Братята Куаши са били наблюдавани от британското и американското разузнаване

 

Кои са хората, които стоят зад серийния тероризъм във Франция? 

 

34-годишният Саид Куаши е по-големият от двамата братя, атакували „Шарли Ебдо”. Той беше убит при вчерашната атака на печатницата, където се бяха барикадирали с брат си. За него беше съобщено, че е пътувал до Йемен през 2011-та, където преминал военни тренировки в лагер на „Ал Кайда”. Предполага се, че именно в Йемен Саид се е запознал с Анур ал Ауаки- най-значимият западен гражданин в редиците на „Ал Кайда”, убит през септември 2011 г. Саид казва, че искал да отмъсти за неговата смърт. По-малкият от двамата братя- 32-годишният Шериф Куаши, също беше убит снощи. Малко преди това той се обади във френска телевизия и съобщи, че също като брат си е бил обучаван в Йемен.

 

Казвам ви, че сме защитници на пророка Мохамед. Аз, Шериф Куаши, бях изпратен от „Ал Кайда в Йемен”. За пътуването ми плати имам Анул Ал-Ауалки. Малко преди да бъде убит. Аллах го закриля”, заяви той. 

 

И двамата братя са били наблюдавани и от американското, и от британското разузнаване. 
32-годишният Амеди Кулибали и неговата приятелка са двамата заподозрени за убийството на полицайка ден след атентата. Кулибали беше застрелян в еврейския магазин. Той също открито се свързва с джихадистите. Кулибали и единият от братята Куаши се запознават в затвора преди няколко години. Смята се, че по-късно двамата са участвали в план за бягството на известен ислямист от затвора. 26-годишната Хаят Бумедиен е приятелката на Амеди Кулибали. Както вече ви съобщихме, тя все още се издирва от полицията. Предполага се, че Хаят също се е познавала с Шериф Куаши. Двамата били заедно в лагер за обучение на джихадисти във Франция.