Хаят Бумедиен все още е в неизвестност

 

 

Около един милион души, включително десетки световни лидери, ще се съберат в Париж  днес , за да демонстрират  увереност и единство след терористичните атаки, довели до смъртта на 17 души във френската столица.

 

В едно от най-значимите и емоционални обществени събирания в следвоенната история на Франция, президентът Франсоа Оланд ще бъде подкрепен от Дейвид Камерън, Ангела Меркел, Матео Ренци, Мариано Рахой, Жан-Клод Юнкер  на безпрецедентно шествие на солидарност през френската столица. Очаква се в страната да пристигне и българският премиер Бойко Борисов.

 

По трите трикилометрови маршрута на шествието между Площада на републиката и Площада на нацията в източната част на Париж ще бъдат разположени 2300 униформени и цивилни полицаи и 1350 военни. Трите булеварда, по които ще премине процесията, ще бъдат освободени от автомобили. Паркирането там ще е забранено. Градският транспорт ще бъде временно спрян или отклонен по други маршрути, станциите на метрото в тези отсечки ще бъдат затворени. По покривите на сградите ще има снайперисти, в небето над района ще кръжат полицейски хеликоптери.

 

В спонтанни демонстрации срещу терора вчера се включиха общо 700 000 души в големите градове на страната. Очаква се те да продължат и днес успоредно с марша в Париж.

 

Междувременно властите продължават да издирват 26-годишната Хаят Бумедиен, приятелка на убития в петък вечер Амеди Кулибали , който взе заложници в еврейски магазин в източен Париж и разстреля четирима от тях. Полицията я описва като „въоръжена и опасна“. Има данни, че е възможно Бумедиен да се намира в Сирия