Основната цел е да се ограничи възможността на европейци да се присъединяват към ислямистки групировки

 

Европа вдигна нивото на бдителност след атентатите в Париж и масовите арести на заподозрени джихадисти. Затягане на мерките за сигурност и ограничаване на част от правата за движение на граждани в Шенгенското пространство. Тези въпроси ще са основни на срещата на външните министри в Евросъюза утре.

 

Основната цел на Евросъюза оттук нататък е да ограничи възможностите на европейски граждани да се присъединяват към ислямистки групировки. Предвиждат се драстични мерки, включително - отнемане на лични карти на европейци, които планират да пътуват до Ирак или Сирия или за които има данни, че заплашват с нападения европейски държави.

 

Новите правила в Шенгенското пространство ще улеснят работата на граничните полицаи по външните граници на общността, каквато е и България. Междувременно пордължават действията на службите по залавянето на джихадисти в цяла Европа. След спецакцията срещу тероризма в Белгия,  Италия обяви експулсирането на 9 ислямисти.

 

Италия постави под засилено наблюдение сборни места на ислямски групи в страната и завиши нивото на бдителност срещу ислямския радикализъм.

 

Репортер: Антоанета Николова