Граждани се оплакали, че чуват руска реч твърде често, поясниха властите

Центърът за държавен език на Латвия призова жителите на страната да не разговарят повече на руски език на работното си място, предаде РИА Новости. 

 

Новото правило засяга почти всички работещи, и най-вече тези, които се трудят в сферата на услугите- обществен транспорт, магазини, ресторанти и т.н. Властите аргументираха решението си с постъпили оплаквания на граждани, според които в страната твърде често се чува руска реч.   

 

Според Рига, разговорите на работното място вече трябва да се водят единствено на националния език. 

 

Не бива да забравяме, че Латвия е единственото място в света, където може да се гарантира съществуването и развиването на латвийския език, а ограничаването на употребата му като национален на територията на страната трябва да се разглежда като заплаха за неговия статут”, гласи документът, разпространен от Центъра за държавен език. 

 

Редица големи руски медии  изразиха недоволство от решението. 

 

Най-добрата защита е нападението. Затова всички сили са вложени в борбата срещу втория език в страната, от който произтичат всички проблеми. Законите са написани- в Латвия няма толкова гори за хартията, употребена за всички тези правила. Населението е предупредено. Ако чуете руска реч в магазин- подайте сигнал към държавата. A Центърът за държавен език ще провери спазват ли се всички закони”, коментира РИА Новости.

 

Дебатите около употребата на руски език в Латвия са източник на напрежение от години. Прибалтийската република вече прие закон, според който всички радиостанции трябва да излъчват предавания само на латвийски език.