Партията е на път да претърпи провал с вота на недоверие още в начална фаза

 

ДПС се оказа в парламентарна изолация. Партията е на път да претърпи провал с вота на недоверие още в начална фаза. Докато лидерът Лютви Местан продължава да настоява за оставката на здравния министър, лекари протестират в негова защита. 

 

На ДПС са им необходими 12 подписа, за да внесат вота на недоверие. Ако най-логичната подкрепа беше от страна на БСП като опозиция, то може да се каже, че хората на Михаил Миков „си го върнаха” на доскорошните си партньори.  

Още по темата

 

 

Изненадващо от ДПС не се разсърдиха на премиера, че не поиска оставката на здравния министър. Напротив - били на едно мнение, и намериха оправдателно тълкование на думите му. Премиерът заставал зад здравната реформа и политиките на Москов, но не и зад изказванията му. Според Местан той трябва да подаде оставка заради езика на омразата, с който си служи. 

 

БСП обърнаха гръб на доскорошните си партньори. Така погледите се обърнаха към Българския демократичен център. От ДПС обаче не се отказаха. Контактна група ще продължи опитите да убеди поне 12 депутата в правотата си, въпреки недоволството и протестът на лекарите.

 

"Нямаме нищо против лекарите да подкрепят Москов, ако наистина са доволни, макар искрено да се съмнявам”, коментира Лютви Местан.

 

В парламента убедеността на политическите сили, че думите не са причина за крах на кабинета се изпари при мисълта точно за това. Преговорите продължават и утре. 

 

Очакванията са ДПС да не събере необходимите им още 12 подписа и вотът изобщо да не си отвори вратите на пленарната зала. Нещо, на което сме свидетели за първи път - парламентарна партия да не може да получи подкрепа от нито една друга политическа сила. 

 

Междувременно дойде нов удар срещу здравния министър. КНСБ поиска оставката му заради готвена наредба, според която пациентите сами ще си доплащат, за да получат медицинска помощ. Отговорът на министъра бе не съществува проект за такъв документ.