"Ако има трима осъдени на 5, 10 или 15 г., четвъртият сериозно ще се замисли", уверена е тя

"Последствията от нападения над лекари се използват за политически цели. Не трябва да се борим с последиците, а да решим проблема. Решението е бързо събиране на доказателства и ефективни присъди", заяви от парламентарната трибуна депутатът от БСП Корнелия Нинова по време на въпрос към вътрешния министър Веселин Вучков, свързан с един от случаите на бит лекар в Ботевград.

 

Нинова попита как върви разследването на пребитата на 30 ноември 2014 година в ботевградското село Врачеш лекарка Ирена Маринова. "Промяна няма, задържаният продължава да е в ареста, продължава разследването", отговори Вучков. Ако бъде признат за виновен, той може да получи до 5 години затвор.

 

Според Корнелия Нинова последствията от тези нападения се използват за политически цели и цели на секторни политики в здравеопазването. Според нея решението на проблема е в бързото събиране на доказателства и бързите и ефективни присъди, а в противен случай остава усещането за безнаказаност в извършителите и за несправедливост у пострадалите.

 

"Ако има трима осъдени ефективно на 5, 10 или 15 години, четвъртият много сериозно ще се замисли дали да постъпи така", изрази увереност Нинова. Всичко останало според нея е политическо говорене.

 

Същевременно вътрешният министър се похвали, че заедно с колегата му Петър Москов са започнали успешна борба с тази тенденция за нападения над лекари, която се е превърнала в епидемия. "Има напредък, все пак регистрираните случаи намаляха значително за последния месец", каза Вучков, макар само преди дни в столичната болница "Св. Анна" да имаше пореден случай на бит лекар.