Във вторник започва публичното разследване за смъртта на бившия служител на КГБ в Лондон

По всяка вероятност е имало два други опита за убийството на бившия руски шпионин Александър Литвиненко преди той да почине от натравяне с радиация през 2006 г., съобщава Би Би Си, цитирана от БГНЕС. Не се споменават обаче допълнителни подробности за възможните други опити за убийство.

 

Днес започва публичното разследване за смъртта на бившия служител на КГБ в Лондон, който преди да умре работеше за британското разузнаване.

 

Според неговата вдовица Марина Литвиненко разследването ще даде на хората "шанс да разберат" кой е убил съпругът ѝ. Тя разказа, че до последно съпругът ѝ е обвинявал Кремъл за своята смърт, но по-късно руската държава отхвърли каквото и да е било участие.

 

Освен бивш служител на КГБ, който работи в МИ-6, Литвиненко беше и отявлен критик на властта в Русия. Според адвоката на Марина убийството на съпруга ѝ е "акт на държавно спонсориран ядрен тероризъм по улиците на Лондон".

 

Смъртта на Литвиненко, който получи британско гражданство след пристигането си във Великобритания, влоши отношенията между Москва и Лондон като редица дипломати бяха експулсирани и от двете посолства.