Над един милион души са убити от нацистите в лагера Аушвиц

Световни лидери се събраха в Полша, за да участват в церемонията по отбелязване на 70-тата годишнина от освобождението на Аушвиц. 

 

Над един милион души са убити от нацистите в лагера. Повечето - евреи от цяла Европа, но също така цигани, хомосексуалисти, членове на религиозни братства и политически затворници. 

 

Масовите убийства започват през 1941 година и продължават до освобождаването на лагера от съветските войски. Изградени са газови камери, където са убити хиляди затворници.

 

„Никой от нас не вярваше, че хората спят в калта, че ги застрелват, ако не могат да работят. 50 години не можах да намеря сили да се върна тук. Защото всичко, което виждам, са телата на затворниците и димящите комини на крематориумите”, заявява  Алина Дабровска, оцеляла в лагера Аушвиц. 

 

Много от оцелелите говорят за тези, които отричат Холокоста. Наричат себе си живото свидетелство за престъпленията на нацистите. 

 

„На 15 август ставам на 90. Но още не мога да забравя какво стана. Ако някой дойде да ми каже: „Трябва да забравиш и да простиш”, сам ще го убия!”, заявява Хю Абрамс.

 

На церемониите имаше и много официални лица и популярни личности.