Очаква се новият размер на помощите да влезе в сила догодина

Родители и неправителствени организации на нож срещу идеите на социалния министър Ивайло Калфин. В ябълка на раздора се превърнаха намеренията му да намали детските на многодетните семейства и да ограничи помощите за непълнолетните майки. Откъде идва проблемът?


Темата за детските се очертава да е гореща, защото в последните години нито една власт не се е осмелявала да намалява размера им. Точно това обаче предстои да се случи.

 

Ето и предложението на социалния министър: за едно дете семействата да взимат 35 лева месечно, както сега. За второто дете - 50 лева, както е сега. За третото – 45 лева или с 10 лева повече от сегашния им размер. За всяко следващото дете обаче детските ще са по-ниски - 20 лева, вместо досегашните 35 лева. Родители и организации определиха мерките като чиста дискриминация и обявиха за повече подкрепа на семействата с много деца.


Лидия от Хасково е майка на 5 деца. От малка се е надявала на голямо семейство:
„Винаги сме си мечтали да са повече деца”, обяснява Лидия.


Зоя от Кюстендил е майка на 6 деца. Тя също се гордее с многодетната си фамилия
„Всички деца са едни, за всички деца родителите имат разходи”, казва Зоя.


Лидия и Зоя не се познават. Но имат много общо. Според Лидия – семейства като това на Зоя са виновни за намаляването на детските. Вече е намерила обяснение на плановете на министъра.
„Да се ограничи раждането на ромите. Те имат повече деца. Заради това ние страдаме българите, които имаме повече деца”, на мнение е Лидия.


Според Зоя обаче децата не трябва да се делят на българи и роми. Не трябва да има значение дали едно дете е родено първо или пето.


„За многодетните майки не трябва да се намаляват парите, защото все пак ние трябвя някак си да поддържаме тези деца”, смята Зоя.


Затова от неправителствения сектор остро разкритикуваха намеренията на министъра. На фона на демографската криза, точно многодетните семейтва трябвало да получават по-голяма подкрепа.


„От една страна, това е дискриминация спрямо хората, които искат да имат повече деца, а е и дискриминация спрямо хората от циганското малцинство”, обяснява Милена Златарова от Асоциация „Родители”.


С притеснение новата идея приема и Петя Лечева. От години стои зад инициативата „Голямото семейство”, която цели да стимулира родителите да имат повече деца.


„Това предложение автоматично пренебрегва семействата, които полагат адекватни грижи за семействата си. …Ако се прецени, че детските ще бъдат намалени, трябва да бъде измислена някаква алтернатива”, смята Петя Лечева от инициативата „Голямото семейство”.


Въпреки критиките, се очаква следващата седмица министърът официално да представи идеите си. А Зоя и Лидия вече са пресметнали ефекта от това детските от 35 да станат 20 лева. Очаква се новият размер на детските да влезе в сила от догодина.


Повече по темата гледайте във видеото.