Жителите на Гурково искат да протегнат ръка и да спасят събратята си от войната

 

Балчишкото село Гурково кани бесарабски българи от Украйна да се заселят в тяхното село и да се спасят от кошмара на войната. Жителите на добруджанското село са категорични, че имат всички необходими условия за нормален живот, а и много свободни къщи за настаняване.

 

Село Гурково е само на 10 км от Балчик. Връзките му с бесарабски българи са от години.

 

Ние не искаме да правим някаква сензация, просто това е в знак на състрадание към нашите близки там, които гинат и изнемогват в мизерия”, казва кметът Тодор Георгиев.

 

За хората от селото подобна съдба не е чужда, тъй като във войните са загинали много техни предци. Гурково е от селата, в които все още има радиовъзел, по който местните научават новините. Там има стара църква, здравна служба, интернет зала, читалище, хранителни магазини и много свободни къщи.

 

Според кмета пък проблем за препитанието няма да има, защото селото е на само 10 километра от морето. Завод в Балчик също търси работници, а има и много общинска земя за обработване. Жителите на Гурково се надяват протегната им ръка да бъде приета от бедстващите бесарабски българи в Украйна.

 

Репортер: Мария Добрева