Смъртоносната болест вече е отнела живота на повече от 10 000 души

Епидемията от Ебола в Западна Африка ще е приключила до август, заяви ръководителят на мисията на ООН Исмаил Оулд Шейх Ахмед, предаде БГНЕС.

 

Според Оулд Ахмед при справянето с кризата "най-вероятно е имало липса на познания и определено ниво на арогантност, но смятам, че научихме урок".

 

Една година след началото на кризата, смъртоносната болест вече е отнела живота на повече от 10 000 души.

 

Според организацията "Лекари без граници" "глобална коалиция от бездействие" е довела до трагичните последствия. Ранните призиви на благотворителната организация за помощ са били пренебрегнати както от местните правителства, така и от Световната здравна организация.

 

"Ние бяхме абсолютно наясно, че това е нещо различно през март и април миналата година и се опитахме да съобщим това както на СЗО, така и на правителствата на засегнатите страни", каза Хенри Грей координатор на "Лекари без граници". Той допълни още, че било разочароващо, че техните призиви не са били чути и това по всяка вероятност е довело до настоящите мащаби на епидемията.

 

Смята се, че първият човек, починал в рамките на епидемията, е малко момче от Гвинея през декември 2013 г. Три месеца по-късно СЗО обявява епидемия. След още пет месеца организацията съобщава, че бумът на заболяването представлява опасност от международно значение. По това време близо 1000 души вече са загинали.