Ще има и специален софтуер

 

Камери и GPS устройства ще помагат на БДЖ в борбата срещу кражбите на гориво от влаковете. Специалните мерки, предприети след поредица от разследвания на Нова, са намалили с една пета разхода на гориво на локомотивите на товарните превози.

 

Нова в свои разследвания, години наред е показвала нередности в системата на железниците заради кражби на нафта. Само преди дни обаче с постановление на прокуратурата  беше прекратено наказателно производство именно за подобна кражба и  нарушителят ще продължи работа. Проблемът според специалистите обаче се крие другаде.  „Трудно се  установяват посегателствата”, призна Васимир Илиев,  началник на звено по превенция.

 

Краде се от години. В поредица от разследвания Нова показа как работи престъпната схема. В нея участват машинистите, но и стрелочници, и охрана, пари взимат и тези които пишат разписанието кой машинист  с кой влак на къде ще пътува.

 

Специалистите се питат, трябва ли да оставят злосторниците да източат повече нафта, примерно 200 литра, за да тръгне дело срещу тях. „Водим наши вътрешни разследвания, но при липсата на видеонаблюдение, не можем нищо да установим”, коментира още Илиев.

 

Специален софтуер ще бъде разработен за анализ на проблемните звена, обещават от холдинга. До края на годината ще бъдат предотвратени кражби за около един милион лева.

 

Разследванията на Марин Николов си припомнете тук: