Регионалното министерство се е самосезирало по случая

 

Две министерства ще проверяват законен ли е бетонът на плаж Корал - това на регионалното развитие и това на околната среда.  Скандалът заради строежа  буквално на метри от морето в едно от последните незастроени места по Черноморието, отново изправи един срещу друг власт, инвеститор и граждани.

 

„Самосезирахме се по отношение на казуса за строителството на къмпинг „Юг”, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

 

Къмпинг „Юг” се намира в северната част на залива Корал. В седмицата преди Великден започна застрояването на едно от последните незастроени кътчета по родното Черноморие - залива Корал, алармираха от сдружението „Да запазим Корал".

 

Екип на Нова телевизия завари вчера две бетонни площадки, излети на плажа. Те се намират на около 60-70 метра от морския бряг, а върху тях е изградена и подземна комуникация.

 

„Строежът не е на морския плаж. Това са строежи от категория 5, има разрешение от архитекта на общината за строеж. На 30 декември 2013 г. съдът постановява, че разрешенията за строеж са законосъобразни, защото ДНСК не е компетентен орган да се изказва за оценка на околната среда”, добави Павлова.

 

Законът у нас казва: строежът върху пясъчни дюни е незаконен и всяко действие подлежи на санкции от закона. Именно така се появи и аферата „Дюнигейт”. Сега е на път да се оформи нов скандал. Така две излети бетонни плочи в близост до плаж Корал отново събудиха духовете. Според експерти обаче те били законни, тъй като не били върху дюни, а върху скали. 

 

„Не може върху скали да има дюни. Обърнете внимание погледнете насреща това са скали върху ние строим върху скалите има пясък”, коментира инвеститорът Стамо Стамов. 

 

 

 

Според еколози обаче там строеж не трябва да има.

 

„Законът за устройство на Черноморието е спазен, както и всички други закони. Неслучайно Върховния съд е поставил, че това разрешение е коректно. Аз няма да съм защитник на никого, моята роля е да спазя закона”, заяви Георги Лапчев, кмет на община Царево.

 

Така битката между еколози, строители и община продължават. А междувременно стана ясно, че за строеж зад плаж Корал вече има спрени няколко  разрешителни и наложени санкции. Така още  през 2012 година, тогавашният регионален министър - Лиляна Павлова открива 15 невалидни разрешения за строеж. 

 

Сега върху тези бетонни плочи ще се появят няколко дървени бунгала типични за района, обещават инвеститорите. А според еколозите разрешителните за строеж  трябва да бъдат проверени.

 

Още сутринта изпратих проверки на ДНСК и кадастъра да направят заснемане и проверки на строителните работи на територията на къмпинг „Юг”, заяви министър Павлова.

 

По думите ѝ имотът, върху който се строи, е частен терен на „Фаворит” АД, урбанизирана територията на къмпинг „Юг”, която се намира в Община Царево, за която има одобрен устройствен план още през 2004 г. 

 

Още по темата си припомнете тук:

 

Видео: БГНЕС