Гневът е заради СРС-то на лидера на СДСМ Зоран Заев - премиерът прикривал полицай-убиец

 

Около 3000 души протестират срещу македонското правителство с искане за незабавна оставка на министър-председателя Никола Груевски. Протестиращите успяха да пробият полицейския коридор и да влязат в двора на Министерския съвет, информира електронното издание на македонския вестник ”Вест”. Към сградата хвърчат яйца, картофи и бутилки. Няколко души са ранени.


Протестът, в който според медиите участват предимно млади хора, започна след днешната пресконференция на опозицията, на която бяха показани записи от подслушвани телефонни разговори, свързани с убийството на Мартин Нешковски.


21-годишният младеж бе убит в центъра на Скопие през юни 2011 г. по време на празненствата за победата на партията на Груевски ВМРО-ДПМНЕ. Спонтанният протест стана само час, след като лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз (СДСМ) Зоран Заев направи стряскащи разкрития за убийството.


Заев пусна нови СРС-та - телефонни разговори на Груевски, вътрешния министър Гордана Янкуловска и директора на Агенцията по сигурност и контраразузнаване Сашо Миялков - братовчед на Груевски.


От тях става ясно как тримата искат да прикрият истинския убиец на Нешковски, който е полицай и да набедят обикновен служител от охраната. Хората скандират "Убийци", "Отивай си, Груйо". При сблъсъците със силите на реда има няколко леко ранени демонстранти.