Няма политически подтекст, има законодателство, изтъкна зам.-кмет на руската столица

Муниципалитетът на Москва отговори с отказ на предложението на депутата на Държавната дума Дмитрий Гудков да се увековечи паметта на убития на 27 февруари опозиционен лидер Борис Немцов, алармира BBC Russian.

 

“Няма никакъв политически подтекст в решението на Общината…”, изтъкна вицекметът на руската столица по социална политика Леонид Печатников. По думите му „то е взето изключително от гледната точка на изискванията на московското законодателство”. 

 

Мемориалните плочи по местожителство се инсталират не по-рано от 10 години след смъртта на лицето, гласи отговорът на муниципалитета. Същевременно по месторабота – не по-рано от 2 години след смъртта, ако не последват други нареждания от страна на кмета на столицата или президента на Руската федерация.

 

Независимият депутат, близък до опозицията, предлагаше още поне 2 различни варианта за увековечаването на паметта на Немцов. Един от тях е да се преминенува Големият москворецки мост срещу Кремъл, където бе убит политикът, другият – да се кръсти улица на името на опозиционния лидер.

 

„В случая с Борис Немцов временните ограничения биха могли и да бъдат пренебрегнати, тъй като трябва да си даваме сметка, че това беше формажор, който излиза извън рамките на закона”, категоричен е Дмитрий Гудков. По думите на младия политик властите на Москва биха могли да инициират и промени в градското законодателство, за да се позволи да се увековечи паметта на политика без протаквания.

 

Рано или късно обаче, уверен е законодателят, мемориална плоча на мястото на гибелта на известния опозиционен лидер ще се появи. „Това ще се случи, може би, след 5 години, а може и по-късно. А засега хората така или иначе ще носят цветя на моста, като не изключвам възникване във връзка с това на конфликтни ситуации…”, обобщи Дмитрий Гудков.