Кметът на града се притеснява от наводнение

 

Пропуквания по преливника на язовир „Нови пазар” създават опасност от наводнение на град Нови пазар, алармира кметът Румен Панайотов. Тревогата сред местните хора се е засилила и заради високото ниво на водата във водоема.

 

Под преливника на язовир “Нови пазар 1” до село Стоян Михайловски се е отворила пробойна, от която изтича вода. Ако язовирът се скъса, за няколко часа 1 млн.куб.м вода ще се залеят централната част на Нови пазар.

 

Аз констатирах теч под нивото на ръба на преливника на язовира. Според мен изтичат около 5-6 литра в секунда”, обясни кметът Румен Панайотов.

 

От четири месеца водата в язовира е до преливник и не спада въпреки отворения на 100 % процента изпускателен кран. Това допълнително усложнявало ситуацията.  „Ситуацията  е сериозна, дано да не стане опасна”, каза още кметът на града.

 

Областният управител назначи светкавична проверка и специалисти днес огледаха на място опасното съоръжение. Официалното становище на проверяващите се чака в края на деня. Хората в малкото градче обаче са истински притеснени от заплахата за наводнение. От „Напоителни системи”, които стопанисват язовира са категорични, че реална опасност от преливане на язовира няма. 

 

Репортер: Лилия Вълкова