От порта се похвалиха с отлични експлоатационни резултати

Снимка/Видео: БГНЕС

 

С отлични експлоатационни резултати "Пристанище Варна" ЕАД посреща своята 109-a годишнина. То е открито официално на 18 май 1906 г.

 

"Над 3,6 млн. тона товари са обработени в пристанището от началото на годината, което е с 15% повече спрямо същия период на миналата година. Основен дял в това количество заемат зърнените храни и товарите на девненските химически заводи", заяви Петър Сеферов, изпълнителен директор на "Пристанище Варна" ЕАД.

 

Статистиката отчита ръст от 8,9% и при другия структуроопределящ товар за "Пристанище Варна" ЕАД - контейнерите. До момента са претоварени над 51 хил. TEU (единици*). През първото четиримесечие на годината пристанището е обработило и новопривлечен товар – 29 хил. тона газопроводни тръби за Азербайджан. С 30,50% повече е общият размер на реализираните приходи към края на месец април, които надхвърлят 23 млн. лева.

 

До момента пристанището е реализирало инвестиции в размер на над 2 млн. лева за доставка на машини и съоръжения и 1,1 млн. лева за пристанищна инфраструктура, следвайки политиката за постоянна модернизация и технологично развитие. Предстои закупуването на нови тилови машини, съоръжения и товарачна техника, планирани са проекти за рехабилитация на настилки, ж.п. коловози, подкранови пътища, подстанции, пристанищни складови съоръжения и сгради. Общата стойност на планираните инвестиции, които "Пристанище Варна" ЕАД ще реализира през годината, надхвърля 11 млн. лева.

 

Освен това варненското пристанище се обособява като ключова дестинация за круизния туризъм в Черно море. Това налага нуждата от цялостна рехабилитация на зоната около Морска гара – Варна. До момента два пътнически кораба с близо 1000 пасажери са посетили пристанището, като се очаква до края на сезона оттам да преминат още девет пътнически кораба.

 

През следващата година портът отново ще приеме регата "Тол шипс". С цел да се улесни провеждането на подобни събития, както и да се осигури безопасността на посетителите, достъп ще се осигурява през специален портал по стандартите за охрана. Това ще става само при събития от публичен характер и когато в зоната няма активна обработка на товари.

 

Предстои да се реализира и проект за обособяване на музей на ветроходството на открито, следвайки ангажиментите си за подкрепа и популяризиране на морските спортове. Съвместно с Община Варна се планира разполагането на яхта "Булкон стар" в оживен район на града. Яхтата е донесла международна слава на родното ветроходство, но към момента е негодна за плаване.