От Министерството на туризма обясниха, че противоречивите брошури са направени през 2010 година

 

Лов на мечки, изчезнали животински видове и риболов в дълбоки планински реки. С тази екзотична реклама Министерството на туризма рекламира страната ни като дестинация за лов и риболов. Снимката предизвика бурни реакции в социалните мрежи. 

Още по темата

 

„Министерството на туризма рекламира лова на мечки. Това е абсолютно незаконна дейност и се наказва със затвор”, коментира Андрей Ралев от Сдружение за дива природа "Балкани".  „Към момента на отпечатването и на разпространението на брошурата съдържанието, което е описано в нея - за отстрелването на кафявата мечка, е било абсолютно законово съобразено”, твърди обаче  Йордан Йорданов,  представител на фирмата-изпълнител. 

 

В рекламата се вижда и специфичен вид елен. „Все още не можем да разберем, дали е азиатски или някакъв друг, но със сигурност не е благородния елен, който се среща в България”, твърди Андрей Ралев.  От фирмата-изпълнител обаче са убедени, че става въпрос именно за благороден елен.

 

Интересно е и, че в рекламата се вижда риболов в река, която според Андрей Ралев е доста голяма като за българска планинска река.

 

„Има един чисто рекламистки елемент в цялата работа. Аз като риболовец, няма да се впечатля, ако някой ми покаже реклама или плакат на човек уловил малка риба”, коментира Атанас Паскалев от фирмата-изпълнител.

 

„Най-интересното е, че се рекламира и лов на турове. Това е превода на английската дума „auroch”. Това е едно животно, което е изчезнало в света през 17-ти век”, отбеляза Андрей Ралев.  „Ние имаме клетвени декларации от преводачите, които са работили по този проект, но това не е гаранция”, призна Йордан Йорданов от фирмата-изпълнител.

 

Още сутринта противоречивите брошури са изтеглени от туристическите центрове. Сега на разположение на туристите-ловци  са другите блага на страната ни. Брошурата е била отпечатана през 2010-та година. От министерството признаха, че информацията там не е актуална.

 

„Тези брошури трябваше да бъдат в склада и бяха в склада, така че който ги е изнесъл без разрешение, ще бъде наказан”, заяви министър на туризма Николина Ангелкова.