Минималното условие ще бъде да има закрит басейн

 

Въвеждат нови изисквания към вече популярните СПА центрове. Наредбата има амбицията да спре порочната практика всеки хотел с басейн да се рекламира като спа. 


Закрит плувен басейн. Това е минималното условие, което трябва да има всяко място, за да може да нарича себе си СПА център или друго място за лечение и релакс. Министерството разделя този тип заведения на четири групи, но разликата между тях е доста тънка. Общото между всички е, че те се грижат за нашето добро психическо и физическо състояние, както и за нашата красота. 

 

Другите изисквания са да има сауна, зони за релакс и помещения за масаж. Специалистите в СПА центъра пък трябва да говорят поне един чужд език. 

 

И ако по-големите в бранша са отговаряли на изискванията и преди, то на по-малките СПА центрове ще им се отвори още работа. Високите критерии обаче повдигат и въпроса дали те не са написани за големите играчи в бизнеса.

 

"Аз пък не съм съгласен да съм инвестирал в хотел и в същото време една къщичка там отсреща да се нарича СПА", заявява Стефан Шарлопов от Българския съюз по балнеология и СПА туризъм. 

 

Ако проверяващите  констатират нарушения често, сертификатът на центъра би трябвало да се отнеме. 

 

Наредбата е публикувана за обсъждане на сайта на министерството на туризма и още не е в сила. Така хората от бранша могат да изкажат възражения и предложения по нея.

 

Снимка: Shutterstock