Виктор Понта я отхвърли

Държавният глава на Румъния Клаус Йоханис поиска оставката на министър-председателя Виктор Понта, заподозрян в корупция, съобщи БГНЕС.

 

Понта е отхвърлил поисканата му от президента оставка. Той обясни, че уважава позицията на президента, „но аз бях назначен за министър-председател от румънския парламент и само той може да ме уволни”.

 

"Убеден съм, че зачитането на конституционните принципи е от съществено значение за нашето общество и не мога да приема, че прокурорът стои по-високо от парламента, правителството и гражданите", написа Понта на страницата си в социалната мрежа.

 

Румънската прокуратура обяви, че започва наказателно преследване срещу министър-председателя Виктор Понта. 

 

 

Понта е заподозрян в редица престъпления, включително измама, пране на пари, конфликт на интереси и укриване на данъци. Престъпленията, в които е обвинен, са били извършени, докато е имал своя частна адвокатска практика, твърдят властите.

 

Подозренията срещу Понта са свързани с делото на сенатора и бивш министър Дан Сова, който също е обвинен в злоупотреба с власт, посочват румънски медии, които цитират съобщение на специализираната прокуратура за борба с корупция в Букурещ.

 

"Прокурорът Чешеру ми се обади в 11 часа. Като приключим, ще кажем как и защо", каза пред журналисти премиерът при влизането си в сградата на съда.

 

През февруари стана ясно, че и семейството на Понта е замесено в тежки злоупотреби с еврофондове и укриване на данъци.

 

В престъпленията са замесени сестрата на Понта и нейният съпруг Юлиан Херцану, както и един от най-близките приятели на министър-председателя - депутатът Себастиан Гица, съобщи тогава вестник "Румъния либера".