Родителите на момичето обаче алармирали полицията

В Казахстан бе арестуван учител по физкултура, похитил ученичка в 11-и клас, за да се ожени за нея, съобщава Интерфакс, цитирана от БГНЕС.

 

25-годишният учител действал заедно с трима свои приятели. Триото отвлякло ученичката с намерение да я държи, докато родителите ѝ се съгласят за сватбата. Майката и бащата на момичето обаче алармирали милицията и скоро кандидат-женихът и помощниците му били арестувани.

 

Похитяването на бъдещата невеста е обичай, разпространен най-вече в мюсюлманските страни. Това се случва нерядко и в бившите съветски републики - Казахстан, Киргизстан, Узбекистан, Таджикистан. През последните години в Казахстан обаче се води сериозна борба срещу изкореняването на обичая.

 

През 2013 година правозащитничката Ася Хайрулина поиска забрана за браковете, сключени след похитяване на булката. Това не се случи на законодателно ниво, но все пак бе завишено наказанието за отвличане на непълнолетни. В Наказателния кодекс обаче не бе включена формулировката "похищение с цел сключване на брак".