Броят им е намален наполовина, защо - гледайте видеото!

 

През миналата година имаше много обещания за това как държавата ще отпусне половин милион лева за източването на опасните язовири. Месеци по-късно опасни язовири има, пари – не са преведени.

 

Ако пороят от август се повтори, язовир "Гарвански геран" в община Борован ще прелее отново в реката Скът. Точно затова държавата обеща половин милион лева за неговото източване и за още 60 като него. Това беше през зимата.

 

Половин година по-късно, не само че парите ги няма, но и сметките не излизат. Само за този язовир, „Напоителни системи” искат 21 000 лева - 10 000 за монтирането на два сифона и още толкова,  за наблюдение на източването. С този размах на сметките, за 61 язовира ще трябват не половин, а един милион лева, пресмята ресорният заместник-министър Георги Костов.

 

Никой и до днес не е подложил под съмнение сметките на „Напоителни системи”. На всички общини с опасни язовири са раздадени типови договори и повечето от тях вече са ги подписали. Сумата за  един от язовирите в община Враца  възлиза на 27 000 лева.

 

Враца е със собствени приходи 15 милиона лева, докато бюджетът на община Борован няма и три милиона. Ако Враца може да си позволи 27 000 за един опасен язовир, на Борован се пада да плати два пъти по 21 хиляди - за "Гарвански геран" и за още един опасен водоем.  Крайният срок в типовите договори е август, а обещаните пари от държавата още ги няма.

 

Оказва се и, че списъкът с опасните водоеми вече е свит наполовина. „За голяма част от тях собствениците приеха мерки навреме”, обясни Георги Костов.

 

Какви точно са част от предприетите мерки от собствениците – гледайте във видеото!