Ако не искаме да търпим това явление, нека не гласуваме за дадения кмет, призова Цветозар Томов

 

"Изборният туризъм може да бъде ефективен, ако ние сме безразлични към безобразията на кметовете. Няма нужда от законови промени. Законът за гражданска регистрация дава достатъчно възможности на общинските власти да контролира този процес. Той предвижда, че човекът, който иска настоящ адрес, трябва да покаже или документ за собственост, или наемен договор. Стигаме обаче до момента, че ако някъде има опит за изборен туризъм, виновен е кметът. Ако не искаме да търпим това явление, нека не гласуваме за него и тогава той няма да е заинтересован да вкарва хора”. 

Още по темата

 

Това заяви в „Здравей, България” социологът и говорител на ЦИК Цветозар Томов по повод незаконните регистрации преди местните избори.

 

По думите му е важно да се говори за това и да се знае къде се случват, за да се настройва населението да си защитава правата.

 

"Ако има достатъчно обществен шум, тези, които се опитват по този начин да печелят избори, ще се скатаят, защото ще губят гласове, а няма да печелят”, на мнение е Томов.

 

Журналистът Иван Бедров поясни, че хората е добре да проверят какво се случва в тяхното населено място. Това може да стане както на сайта за отворени данни opendata.government.bg, така и на сайта azglasuvam.net. Там може да проверят картата, да видят своята община и колко са новите регистрации.

 

Според него въпросът за изборния туризъм е не само за прокуратурата, но и за ДАНС.