Лопушанската обител отваря вратите си за всички желаещи да се потопят в монашеския живот

 

Лопушанската обител „Свети Йоан Предтеча” отваря вратите си за всички миряни, които искат да станат монаси за един ден. До края на месеца всеки е добре дошъл. А игуменът дядо Христодул  се надява желаещите да останат за повече от ден. Ако успее да докосне душите им. 

 

Първи в обителта влизат осъдените от затвора за малолетни престъпници в Бойчиновци. Те нямат цял ден. Посещението в манастира е част от оздравителната им програма. Ако решат да станат монаси, първо трябва да излежат наказанията си. 

 

Специално за мисията „Монах за един ден” тук от София пристигат Тома и Мартин, студенти първи курс в художествената академия.  И те не познават канона.

 

Впечатлени са и доведените, и дошлите по своя воля. Дядо Христодуло умее да говори увлекателно. Разказва на всички за Авраам, който бил готов да убие сина си Исаак, за да засвидетелства вярата си към Бога. Библейските истории игуменът редува със съвременни случки. Като тази за килимчето в храма, на което преди време ненадейно се появиха отпечатъци от детски ръчички. 

 

В този манастир има десетки посетители - за венчавки, кръщавки и молитви за здраве - а насреща им е само един монах.