Европейският съюз готви извънредна среща на върха в търсене на изход от кризата

 

Стотици изтощени мигранти пристигнаха късно снощи с автобуси на границата между Хърватия и Унгария. Оттам те се надяват да продължат пътя си с влак към Австрия и по-богатите европейски страни. Европейският съюз готви извънредна среща на върха в опит да намери изход от кризата.

 

Само през изминалата нощ от Унгария в Австрия са пристигнали повече от 3000 души. В средата на миналата седмица хиляди мигранти започнаха да прииждат към Хърватия, след като Унгария препречи пътя им през границата със Сърбия.

 

Загреб обаче обяви, че повече не може да приема бежанци и започва да ги отпраща към Словения и Унгария. Това накара унгарските власти да започнат изграждане на ограда и по границата с Хърватия. Мярка, която според хърватските власти няма да спре бежанците.„Тази стена ще падне”, убеден е министърът на вътрешните работи на Хърватия Ранко Остоич.

 

Междувременно Ангела Меркел предупреди, че Европа трябва да си подели отговорността за справянето с масовата имиграция. Във вторник вътрешните министри от ЕС ще обсъдят разпределянето на 120 хиляди бежанци в 28-те, а за сряда е насрочена извънредната среща на върха за имигрантската криза. Досега не е постигнато единно решение на проблема заради дълбокото разделение между европейските страни.