Следващите консултации между ЕК и руския енергиен гигант е през октомври

"Подходът на "Газпром" по антимонополния спор е конструктивен". Това заяви заместник-председателят на ЕК за енергийния съюз Марош Шефчович. 


"Ние сме много доволни от конструктивния подход на "Газпром" за диалог с Европейската комисия в рамките на разследването", каза той, отбелязвайки, че направените от руската компания предложения все още не са съвсем проучени. Той каза още, че трите въпроса за постигане на разбирателство са за формиране на цена, за препродажба на газ и за продажба на газ, свързана с инфраструктурата.

 

"Предполагам, че по тези въпроси "Газпром" ще направи предложения, но детайли не са известни все още", каза Шефчович.

 

През юли "Газпром" и ЕК се споразумяха за постигане на извънсъдебно споразумение в рамките на европейско антимонополно разследване, което ЕК започна на 4 септември 2012 г.

 

По данни на ТАСС, цитирани от БГНЕС, следващата среща за консултации между Европейската комисия и ръководството на руската компания ще се проведе през октомври. Това ще стане, след като ръководството на ЕК по въпросите на конкуренцията проучи тези предложения. Извънсъдебното споразумение по това дело допуска завършването му без начисляване на глоба или с намаляване на размера на глобите.

 

Срокът, който е даден на "Газпром" за отговор на исканията на Европейската комисия, изтича на 28 септември.