Важни са не трудностите, а отношението, което имаме в дадена ситуация

Важни са не трудностите, а отношението, което имаме в дадена ситуация. Тази максима често споделят тези, които дълго могат да разказват за изпитанията и опита, с които ги е срещнал животът. В действителност много от нашите близки и приятели са преминали през същите проблеми, на които сме подложени в даден момент, но се оказва, че те са реагирали по различен начин, а различната реакция поражда различни опити. И наистина – когато обстоятелствата не могат да се променят, винаги съществува изборът да се промени отношението. 

Психолозите съветват в ситуациите, които носят обида, огорчение, гняв, да потърсим у нас причината за тези чувства. Когато съзнателно се опитаме да променим първосигналната реакция и не прехвърляме вината върху другите, ние всъщност заявяваме готовност да поемем отговорност за случващото се и да го видим в светлината, в която то е урок за нас. 

Какви възможности имаме? Ето няколко прости стъпки: винаги можем да намерим причини да посрещнем изпитанията с усмивка – егото няма да се разсърди, тъй като ще докажем на себе си, че сме по-силни отколкото сме предполагали и можем да се справим с поредната ситуация, която само преди часове е изглеждала нерешима. Спортните и физическите занимания биха могли да отклонят мислите от негативните емоции, а срещите с доверени приятели или пък едно забавно парти със сигурност ще помогнат за по-ведър поглед спрямо всяко изпитание. 

Винаги имаме избор и най-важният от всички е да решим как да отговорим на случващото се около и вътре в нас. Пред ежедневни проблеми са изправени и героите в риалити сериала „София – Ден и Нощ” по Нова, а във видеото тук вижте как те посрещат ежедневните трудности.  

Снимка: БГНЕС