Кризата в Движението започна и се развихри за по-малко от седмица

 

Останалите политически партии бяха пестеливи в коментарите си за изключването на Лютви Местан от ДПС. Дали заради неясната ситуация, или защото все пак е семеен празник политиците предпочетоха да запазят тишина

 

В социалните мрежи обаче Радан Кънев коментира, че случилото се е "мафиотски театър и гавра със семейните традиции на милиони българи". 

Още по темата

 

Категорично отказа да коментира и лидерът на БСП Михаил Миков. ВМРО пък призоваха държавата ни да не допуска турският външен министър, който трябва да пристигне в събота на посещение у нас и заедно с Лютви Местан да се включи в честванията на годишнината от Възродителния процес. 

 

Патриотите нарекоха това "провокация" и поискаха за "нежелан" да бъде обявен и турския посланик у нас. Валери Симеонов пък прогнозира разцепление на ДПС. В ГЕРБ предпочетоха да не вдигат телефоните си.

 

Кризата в ДПС, която по думите на експерти засяга и цялата държава, започна и се развихри за по-малко от седмица. Всичко започна в нощта на 17 срещу 18 декември, когато в Бояна елитът на партията се събра на коледно парти. За сбирката съобщи самият Лютви Местан в предаването „Здравей, България”.

 

Едва четири дни по-късно сайтът „Родопи 24” единствен публикува информация за речта, в която Ахмед Доган критикува Лютви Местан и обявява декларацията за свалянето на руския бомбардировач над Сирия за гаф. Ден по-късно речта на Доган се появява на официалната страница на ДПС и започва да се тиражира и от останалите медии. От пресцентъра отказват повече подробности, мълчат и членовете на партията. 

 

В същия ден обаче посланикът на Турция се среща с Лютви Местан, за да му подари подарък за рождения ден, който е днес, 24 декември. След тази снимка през целия вчерашен ден в медиите се тиражираше информацията, че Местан се намира в резиденцията на турския посланик в София.