Тя се отправя на Коледа, на Великден и по други тържествени поводи

Папа Франциск отправи благословията "Urbi et Orbi" (от латински "Към града (Рим) и към Света") от главната ложа на базиликата "Свети Петър" във Ватикана, съобщи БТА.

 

Още по темата

Благословията се отправя на Коледа, на Великден и по други тържествени поводи. 

 

Това е първата благословия, която произнася всеки новоизбран папа, а формулировката се използва и в някои официални документи, за да се изтъкне тяхното огласяване по всички краища на света. 

 

Текстът е само на латински и съдържа формула за временно опрощаване на всички грехове на присъстващите на площад "Свети Петър", както и на онези, които приемат благословията чрез медиите.

 

"Нека Светите апостоли Петър и Павел, на чиято власт ние се осланяме, се застъпят за нас пред Бога. Чрез молитвите и заслугите на винаги блажената Дева Мария, на блажения Свети архангел Михаил, на блажения Йоан Кръстител, на Светите апостоли Петър и Павел и на всичко светии, нека Всемогъщият Бог се смили над вас и прости всичките ви грехове, а Исус Христос ви изведе до вечния живот. Всемогъщият и милосърден Бог да ви позволи индулгенция, опрощение и помилване за всички ваши грехове, (да ви даде) период на искрено и плодотворно покаяние, винаги разкайващо се сърце и промяна в живота, милостта и съвета на Светия Дух, както и неизменно упорство в добрите дела. Нека благословията на Всемогъщия Бог, Отец, Син и Свети Дух, да се спусне над вас и завинаги да бъде с вас", гласи благословията, като всеки ред от нея завършва с "Амин".