Как премина Георгьовден за отец Васил?

 


Може ли да си свещеник и в същото време да членуваш в рокерски клуб „Братята от Ада”? Може. Според отец Васил от кюстендилското село Драговищица расото не пречи на мотора. Как премина Георгьовден за него?


На две или на четири колела, той винаги е на път. И почти винаги звучи рок. Защото, коагато не е в расо, е на мотора си и с приятелите си от рокерския клуб... „Братя от Ада”.


„Нарекохме се така, защото всички, когато побегнаха на Запада, за да тъсрят по-хубав живот, и в България цареше бандитизма, ние решихме да останем тука, да не отсъпим от позицията си на българи и нарекохме самата държава АД. И ние се нарекохме братя от Ада”, казва отец Васил.


И така – вече над 30 години живее в свя ад. В краището. Областта със странно име на края на България, където къщите са много повече от хората, а пътищата все повече пустеят.


Първата ни спирка е село Драговищица. Едно от селата в Краище, чийто край се вижда. Някога тук имало три църкви. Днес е отворена само „Свети Димитър”. И тя се руши.


„Виждате, иконописи падат. Камбанарията също има нужда от ремонт. Крадци влизаха, ей там личат следи, където са се опитвали да влизат. Последният пък само касата колко е имало някъде 100-200 лева, защото не съм я отварял”, казва отец Васил.


Въпреки, че се руши, днес църквата е пълна заради празника, а отец Васил ще има кръщене. И макар, че ни чака буря, след кръщенето отново сме на път, към друго село, където отвец Васил трябва да направи водосвет.


„По принцип една енория на един отец трябва да е пт 3-4 села. Поради липсата на свешеници – се налага аз и моите събратя се налага да обслужваме много кратни повече села”, добавя отецът.


Отец Васил е свещеник на 47 села. Причината - няма свещеници. А, това понякога води до недоволство. Така кметът на едно от селата в енорията му се отказал от него.