Кабинетът дава аеропорта за 35 години, очаква 1.2 млрд. лв.

 

 

Летище София ще бъде дадено на концесия. Правителството одобри процедурата за отдаване, за стопанисване на частна фирма. 

 

Летището да бъде стопанисвано от частна компания за 35 години, а през това време в хазната от концесията да влязат 1,2 милиарда лева. Това очаква държавата. Разпределено във времето, това прави по 34 милиона на година. 

 

За пътниците кой знае какви промени не се очакват, според експертите, въпреки че е възможно част от таксите за обслужване на летището да поскъпнат заради естественото желание за печалба на бъдещия концесионер. 

 

Още по темата

Какво точно ще вложи и колко ще струва на хората инвестицията на бъдещия стопанин, не може да се каже, докато Еврокомисията не публикува условията.

 

„Ще има едно голямо авансово концесионно заплащане, има инвестиционна програма”, заяви транспортният министър Ивайло Московски.

 

А първото голямо плащане от новия стопанин да отиде за изчистване на дълговете на БДЖ, планира министърът. Очаква се то да е около 600 млн. лв. 

 

Интерес към летището вече има от тези, които управляват летищата в Мюнхен, Франкфурт, Цюрих и лондонското „Хийтроу”. И още: турци, катарци и китайци.

 

 

Смятам, че големите оператори ще се състезават за летището и за концесията”, заяви експертът по транспорта Кристиян Кръстев. „Някои такси, които са свързани със самото обслужване на летището, могат да се повишат, но не вярвам, че ще има драстична промяна в цените на Летище София”.

 

Специалистите предупреждават, че при сключването на договора с концесионера трябва да се внимава да няма съкращения на хора. Сега на летището работят около 2000 души.

 

Официалните изисквания каква да е фирмата, която ще стопанисва столичното летище, ще бъдат публикувани до седмица. А компаниите могат да кандидатстват за концесионери до края на септември.

 

Повече гледайте във видеото

 

Видео: БГНЕС