Епицентърът бил на 5 км североизточно от Сандански

 

 

Трус с магнитуд 4,3 по Рихтер беше усетен на много места в България минута преди 12:00 часа.

 

Епицентърът е на североизток от Сандански и е на дълбочина от около 8 километра. 

 

Въпреки сравнително високата степен, земетресението не е нанесло материални щети. Няма и пострадали хора. За щастие всички са се отървали само с уплаха.

 

Преди домовете им да се разлюлеят хората чули силен шум. 

 

„Към към 12:00 без 2-3 минути, бях в кухнята и усетих нещо силно- все едно влак минава върху плочата. То все едно беше толкова близо”, разказва Магда Токова. 

 

Веднага след това в дома на Магда в село Градешница всичко започнало да се клати.

 

В Сандански, на 5 километра от епицентъра, срещаме Даниела. В момента на труса жената била сама в дома си, на 11-тия етаж.

 

„Много се уплаших. Сърцето ми взе силно да бие. Всичко взе да бучи, като че ли скърцаше нещо”, разказва Даниела Христова. 

 

Още по темата

Разказва, че първоначално  не знаела какво да направи. 

 

„ И свят ми се зави, и много се уплаших. От паниката стоях на едно място”, разказва Даниела.

 

Трусът сварил съпруга на Даниела в навън. 

 

„Бях в една аптека, от рафтовете паднаха лекарствата. На фармацевтката ѝ стана лошо”, разказва Емил Христов.

 

Заради силната уплаха веднага след труса аптекарката напуснала работното си място.

 

В съседния магазин стоката също била по земята.

 

Земетресението е усетено в Петрич, Разлог, Кресна и Благоевград. Минути след него, в района са регистрирани още над 30 затихващи труса.

 

Страхът у хората вече поутихна. Те обаче ще останат нащрек, тъй като районът на Сандански попада в така наречения кресненско-разложки разлом, който е печално известен със силните си земетресения от преди години.


Трусът стресна и хората в Перник. Там днес се навършват 4 години от земетресението, което причини много проблеми и материални щети. Част от засегнатите домове и до днес не са възстановени.

 

Веднага след земетресението във Facebook страницата на новините ни писаха десетки хора. Според нашите зрители трусът е усетен на много голямо разстояние от Сандански, като например в Берковица, Ботевград, Плевен, дори и в Монтана. 

 

Специалистите от Института по сеизмология са по-сдържани и по официалната информация от тях вълната от труса е стигнала най- много до София.