През вековете храмът е преживял няколко силни земетресения

 

Започва сеизмичното укрепване на една от най-старите действащи църкви в Европа – „Света София”. 15-вековната история на прочутата базилика и един от вечните символи на столицата ще бъде запазена за поколенията. 


Укрепването на сградата на цели 1500 години ще бъде невидимо. Антисеизмични шайби на стойност близо половин милион лева ще бъдат вградени под земята, а работата започва съвсем скоро.


"Света София" е най-древната светиня на града. Храмът няма камбанария, а стените му никога не са изографисвани. През 4-ти век храмът представлява малък параклис. Два века по-късно е издигната величествената базилика.

 

Църквата е претърпяла много разрушения и преустройства. През османската епоха сградата е превърната в джамия. Освобождението посреща като склад, а по-късно става дори наблюдателен пост на градската пожарна. През вековете храмът е преживял и няколко силни земетресения. За да гарантират сигурността му, от общината ще монтират антисеизмична инсталация. От двете страни на църквата ще бъде изкопан ров, в който ще бъдат поставени около 20 антисеизмични шайби. Те ще обират вълните при земетресение.

 

Системата ще гарантира оцеляване на храма при висока степен по скалата на Рихтер. 

 

Освен защитата от земетръс, започва и ремонт на магистрален водопровод пред храма. Площадът ще бъде поетапно затварян. Продължават и археологическите проучвания под земята, които разкриват нови и нови пластове история.


Дейността на храма няма да бъде спирана. Ремонтните работи ще продължат няколко месеца.