Стотици поискаха той да бъде отстранен

Скандалът срещу пловдивския митрополит Николай се разраства. Над 100 души от Асеновград се вдигнаха на бунт и поискаха Светият синод да отстрани дядо Николай. Самият митрополит отговори на обвиненията. 

По темата

Скандалът и петицията за отстраняването на митрополит Николай започна от най-богатата и най-посещавана църква в Асеновград – „Света Богородица”. Поводът напрежението да ескалира - любимият на много хора в града и дългогодишен свещеник в хрома отец Тодор снощи е бил принуден да подаде оставка.

Това взриви общественото недоволство и миряните се вдигнаха на протест срещу дядо Николай. На свой ред владиката заяви, че няма да подаде оставка и нарече обвиненията срещу него клеветническа кампания.

Над 100 миряни окупираха църквата „Света Богородица” в Асеновград, за да подкрепят отстранения отец Тодор. Те поискаха владиката да го върне свещеника отново в храма.

Според миряните зад отстраняването на свещеника се крият користни цели. Пловдивският митрополит отрече обвинения срещу него и ги нарече клевета. За да разсее съмненията, митрополитът се обърна към току-що ръкоположения от него свещеник. Дядо Николай се обърна и към тези, които поискаха оставката му.

Пловдивската митрополия възнамерява да съди авторите на петицията срещу дядо Николай. Протестиращите ще изпратят петицията си до Светия синод и българския патриарх. В неделя те ще излязат на мълчаливо бдение.   

Репортер: Благой Бекриев